Se încarcă...

Ghidul elevului de succes

un articol de Ștefan Dumitrescu administrator la Enciclopul.ro

4,55 stele / 47 voturi ale cititorilor

Ce este un „elev de succes”? Ce înseamnă să ai succes, sau să fii de succes? Dar, de fapt, ce înseamnă succes? Succesul este o combinație de factori. Ce fel de factori? Și, dacă avem factori, există o formulă a succesului?

2020-08-17

Conform DEX-ului, varianta din 2009, succesul înseamnă Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă. Se crede (deși nimeni nu poate ști sigur) că Einstein ar fi formulat legea succesului: X = A + B + C, unde X este succesul, A înseamnă echilibrul dintre muncă și odihnă, B reprezintă jocul, iar C se traduce prin „ține-ți limba după dinți când trebuie”. După părerea mea, succesul înseamnă, în egală măsură:
1. Muncă asiduă. Ca să reușești, trebuie să muncești. Desigur că asta se aplică și în cazul „elevului de succes”. Doar că... poate că ar fi bine să clarificăm ce înseamnă munca: cercetare, studiu și exersare. Cred că e clar ce vreau să zic...
2. O gestionare corectă a timpului. Dacă ai citit deja articolul Despre administrarea timpului, știi, desigur, la ce mă refer. Dacă nu, ți-l recomand cu căldură (desigur, după ce-l termini pe ăsta).
3. Minuțiozitate, atenție la detalii. Dacă vrei să ai succes la un examen, nu trebuie să lași o problemă până nu o întorci pe toate fețele. Îți dorești ca prezentarea/proiectul tău să fie apreciat – nu trebuie să lași nicio zgaibă neverificată și neremediată. Trebuie să nu ignori niciun detaliu, oricât de mic sau de nesemnificativ ar părea.
4. Perseverență și optimism. Munca asiduă de care am vorbit mai la început vine la pachet cu o doză destul de mare de perseverență. Perseverența vine la rândul ei împreună cu optimismul – un adevărat motor către scopul final, către rezultatul favorabil, pozitiv pe care ai mizat, adică către succes.
5. Un dram de noroc. Norocul nu este ceva pe care să te bazezi și, spre deosebire de tot ce am vorbit până acum, este incontrolabil. Unii poate cred că o rugăciune înainte de examen îi poate ajuta, dar, pe de altă parte, știm că în credința creștină norocul este un înger decăzut, al Infernului.
Așadar, succes!

Ți-a plăcut articolul?

Fă click pe stele pentru a selecta o opțiune și votează articolul! Părerea ta este importantă pentru noi.

Distribuie!

Bineînțeles că ai cont Facebook! Tu știi bine că prietenii tăi merită să afle despre acest articol. Nici nu-mi pot imagina altfel!! Distribuie-l urgent!.

Șoptește!

Faci parte din această rețea a șușotitorilor? Atunci, poți trimite o șoaptă urmăritorilor tăi despre acest articol! Poate le va plăcea!

Postează!

Poți posta chiar și pe Instagram! Prea e bun articolul! Asta, doar dacă ai cont și aici! Sau poate că tocmai ăsta ți-a scăpat?

Etichetează!

Dacă ai pagină de reddit, nu trebuie decât să atribui o r/etichetă acestui articol și să-l publici! N-ai vrea ca urmăritorii tăi să-l rateze...

Leagă!

Chiar ți-a plăcut articolul? Nu ezita să-ți legi pagina de muncă de el. Asigură-te că toți colegii de serviciu îl vor citi!

Agață!

Fiindcă ai o piuneză, prinde articolul de panoul tău Pinterest. Prietenii care îți admiră fotografiile, vor fi încântați să ne citească articolul...